tiistai 27. toukokuuta 2014

~ viimeisiä päivittelyjä

Teknisten ja kädentaitojen ohjaamiseen tutustuminen vko 19 

Tällä kertaa tutustuimme valkosaveen. Teimme ensimmäisestä valkosavi köntsästä pienen kulhon ihan käsin painelemalla. Valkosavi oli jo minulle ennestään tuttua 'tavaraa' , kun sitä ylä-asteella pyöriteltiin viimeksi, ja tehtiin silloinkin jonkinsortin ruukut savesta. Kupin sai koristella vielä ihan oman mielensä mukaan.
 Toisena tehtävänä oli tehdä uudesta valkosavi 'köntsästä' jokin eläin/hahmo. Pidemmän mietiskelyn jälkeen päädyin sitten leijonaan. Leijonan ruumis oli oikein helppo muotoilla, samoin jalat ja häntä. Mutta sitten häntään karvat sekä valtava harjas oli hieman haastava. Tein ne pienistä pitkulaisista savin palasista, jotka kiinnitin löysällä savi + vesi yhdistelmällä.
   Lopputulos oli ihan ok, leijonasta tuli ikävä kyllä hännätön, ilmeisesti se ei vain kestänyt kovaa polttoastetta?
  Tehtiin myös betonitöitä hiekkakakkumuotteihin, jotka valettiin ensin öljyllä ja ripoteltiin sit vielä betoni päälle. Tuttua hommaa !

Kulttuuriohjaukseen tutustuminen vko 20 "Elmun reissu & Sibeliustalo"

Tiistaina menimme neljän aikoihin Pikkuteatterille valmistelemaan omia toimintapisteitämme, joihin lapset pääsivät sitten kokeilemaan kaikkea. Meidän pisteellä oli tällä kertaa tehtävänä heittää pahvista tehtyä pingviiniä suoraan punaiseen kohtaan mahan kohdalle. Jokaisen kahden yrityksen jälkeen lapsi sai ottaa karkin.
 Karkit tosin hommasimme aivan viime tingassa, kun tuo meidän karkin hommaaminen hiukka venyi.. Onneksi Hennillä oli auto, jolla päästiin nopeasti huristelemaan Launeen Lidliin.
   Piste toimi ihan ok, lapsia kävi, mutta musta tuntui ettei se pingviinin heitto se ydinjuttu ollut miksi ne siinä ravas niin useasti vaan se, kun yritysten jälkeen sai aina ottaa karkkia. Eräätkin kolme tyttöä juoksivat koko tapahtuman pidon ajan kahdella pisteellä, joista kummastakin sai karkkia. Eräässä vaiheessa katselinkin kuinka tyttöjen takataskut oikein pullottivat karkkeja. Tyttöjen katseetkin olivat sen mukaisia, että varmaan luulivat meitä ihan tolloiksi, ettei tajuttu heidän ideaansa mitä he tekivät. Kuitenkin jossain vaiheessa vähän rajoitettiin karkkien saantia, ainakin näiden kolmen likan kohdalla, joista tuli koko pisteen eniten käynneimmät asiakkaat.
  Pisteellä ylipäätänsä kävi ihan mukavasti porukkaa, taisi kaikki lapset tulla sitä rohkeasti kokeilemaan edes kerran, ennen kuin menivät kuuntelemaan sitä Kengurumeininkiä.
  Mutta ylipäätänsä tapahtumasta jäi ihan kivat fiilikset, pieni pettymys oli vain ettei tapahtumaa taidettu edes kunnolla mainostaa missään, jonka takia asiakkaita ei tullut kovin paljoa, oliko niitä nyt vain huimat 15 vai 20 ?

Keskiviikkona menimme luokan kanssa Sibeliustalolle kuuntelemaan Lahden Sinfonian Kenraaliharjoituksia. Jotain pientä muistikuvaa itselläni tuollaisesta tapahtumasta oli jossain pääkopan kaukaisuudessa, mutta tarkkoja muistikuvia en muistanut. Kuitenkin olen ennenkin käynyt jossain konsertissa ala-asteella Sibeliustalolla.
   Ja kun harjoitusalkoi, tiesin heti, ettei kyseinen kulttuurilaji ollut yhtään minua varten. Kaikki se kaksituntia mitä kuunneltiin musiikkia oli yhtä tuskaa korvilleni, ja siinä kahden tunnin aikana myös päänsärky alkoi vain pahenemaan.
  Kuitenkin musiikissa oli myös semmossia kivoja pätkiä joita tykkäsin kuunnella, mutta itse kokonaisuudessaan tapahtuma ei vaan ollut mun juttu. En taida taas kymmeniin vuosiin mennä tuollaiseen tapahtumaan, ehkä vasta sitten kun en enää muista mitä tuollaisissa tapahtumissa tehdään.
 

Teknisten ja kädentaitojen ohjaamiseen tutustuminen vko 21

Tällä viikolla oli aiheena nyt toteuttaa se oma työ. Piti siis etsiä kirjasta/lehdestä/netistä jokin työ, jonka toteutti kirjaimellisesti ohjeita seuraten eikä muunnellut ohjeita omalla tavallansa. Ohjetta lukiessa piti miettiä myös, oliko ohje hyvä/selkeä, oliko ongelmia jne.
 Oman työni löysin Askartelu-lehdestä , 3/04 . Tein kartonkityön jossa tehtiin kolme leppäkerttua kiinni naruun. Ihanan helppo työ, joka varmasti sopii nuoremmillekkin puuhasteltavaksi, esim . kerhoon tai ala-asteelle kuviksentunnille ! Työssä siis leikattiin punaisesta ja mustasta kartongista pyöreitä palloja, joista punaiset pallot leikattiin kahtia, jotta niistä saatiin 'siivet' leppäkertulle, Siivet liimattiin kiinni sillai, että ylimmäisellä leppäkertulla oli siivet kiinni, seuraavalla hiukka raollaan, ja viimeisellä aivan auki, niin kuin se lentäisi. Siipiin sitten väritettiin vielä mustat pallot, mustalla tussilla.
  Sen jälkeen leppäkertun päästä lävistettiin neulalla läpi  ja pujotettiin aina naru leppäkertusta läpi jotta kaikki olivat narussa kiinni. Ja niin tämä yksinkertainen työ oli valmis  !
   Ohje oli hyvin selkeä ja yksinkertainen (niinkuin oli myös itse työkin.. :D ) , ja sen takia pystyn suosittelemaan sitä kaiken ikäisille. Lopputulos oli oikein siisti.

Kulttuuriohjaukseen tutustuminen vko 21

 Tiistaina en ollut koulussa, vaan PHKS:ssa , jossa sain vihdoin apua oireisiini. Jospa tästä kohta saataisiin 'terve' likka.. :)

Keskiviikkona oli Käkelän Mobilistitapahtuma. Yritimme pukeutua mahdollisimman -50 nuorten tyyliin, mutta itselläni ei vain yksinkertaisesti ollut mitään vaatteita, joten puin jonkun siistin mekon ylleni. Me olimme oman pienryhmämme kanssa päivätoiminnassa, auttamassa heidän omilla pisteillä, joten meillä ei ollut ns valmisteltavaa kun kaikki olivat jo valmiina kun tultiin paikan päälle. Aika meni tosi nopeasti, ja totesin että vanhuksia on vaan niin kiva ohjata ja auttaa, kun niistä näkee kun ne nauttii kaikesta tekemisestä ja huomiosta mitä ne saa muilta ihmisiltä, etenkin nuorisolta.
 Ohjauksen jälkeen saatiin vielä kakku kahvit paikalta. Maistoin pitkästä aikaa maailman parasta boolia ! Pakko tehä itsekkin tota joskus. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti